In Memoriam Steven Hawking

in Opinie

De wetenschapper Steven Hawking is dood. Mijn held omdat hij als kosmoloog (onderzoeker van het heelal) een hoog aanzien had ondanks dat hij net als ik een lijf had dat er volkomen waardeloos uitziet. En hij praatte net als ik met een praatapparaat. Ik hoorde voor het eerst van hem toen ik op de middelbare school in Londen zat. De IT docent vroeg of ik hem kende en ik antwoordde dat ik nog nooit van hem gehoord had. Hij zei dat ik hem deed denken aan Steven Hawking. Ik ging hem natuurlijk meteen googelen, zijn boek lezen (A brief history of time) en hem volgen. Waarom was hij wel bekend in Engeland en niet in Nederland? Ik vind het zo knap dat hij zijn lijf ontsteeg en humoristisch bleef en een wetenschapper van het hoogste niveau. Ook zette hij de medici voor gek door 40 jaar langer te leven dan voorspeld ,net als mijn andere heldin Judith Snow . Judith kon op het laatst alleen haar duim en ogen nog bewegen, en was net als Steven een groot wetenschapper. Het is een groot geluk voor ons gehandicapten dat Steven al een beroemd wetenschapper was voor zijn stem en lijf het begaven. Anders hadden mensen nooit zijn kwaliteiten leren kennen. Hij is het voorbeeld dat je niet op uiterlijk moet afgaan om de geest van iemand te beoordelen. Ga uit van een goede geest in een waardeloos lichaam dat wil leren, vrienden wil hebben en wil werken! Dat is naast de Hawking straling , de prachtige erfenis van Steven Hawking.

Thiandi Grooff