Wat wil GroenLinks voor Amsterdamse jongeren?

in Gemeenteraad 2018/Mijn Stad

Anouk Levert, plek nummer 21 en de jongste kandidaat op de lijst van GroenLinks, heeft het volgende te zeggen over jongeren, Amsterdam en de toekomst.

Regelmatig hoor ik jongeren zeggen ‘ik heb eigenlijk niet zoveel met politiek’. Tegen die jongeren zou ik willen zeggen dat politiek in zoveel meer zit dan je denkt. Neem om te beginnen bijvoorbeeld eens die zoektocht naar die woonruimte. Of het nou is als je hier komt studeren, of wanneer je de overstap wilt maken naar een starterswoning. Het is in Amsterdam voor veel jongeren heel lastig geworden een betaalbare woning te vinden. Daarom wil GroenLinks de komende jaren woningen bijbouwen, waarvan 10.000 voor studenten en jongeren.  Daarnaast moet de doorstroom van jongeren naar starterswoningen verbeteren. We moeten zorgen voor genoeg betaalbare woningen voor kwetsbare groepen en lage- en middeninkomens.  Wij willen niet alleen woningen voor geboren en getogen Amsterdammers of jongeren die het geluk hebben ouders te hebben met een netwerk of veel geld; ook andere groepen moeten een kans krijgen op een woning in deze stad.

Ook wil GroenLinks de jeugdwerkloosheid verder aanpakken en daarbij de nadruk leggen op jongeren met een bi-culturele achtergrond. Deze jongeren blijken namelijk een nog grotere achterstand te hebben op de arbeidsmarkt. GroenLinks wil naast een betere begeleiding van onderwijs naar werkplek zorgen voor meer stages en werkplekken. Op het gebied van (jeugd)zorg moet er meer rekening gehouden worden met verschillen tussen jongeren en alle zorg samenkomen bij één regiehouder; iedere jongeren moet de zorg krijgen die hij of zij verdient.
Naast een sociale stad is de stad van de toekomst ook een groene stad. Een stad waar je op een zomeravond naar het park kunt met vrienden of kunt hardlopen door het groen. Een stad waar je niet elke dag vieze uitlaatgassen moet inademen die stiekem jaren van je leven afpakken. Waar je niet van je sokken gereden wordt, maar waar voetgangers en fietsers de ruimte krijgen. GroenLinks pleit dan ook voor een autovrije binnenstad. We worden op den duur een aardgasvrije stad en in 2030 is Amsterdam Klimaatneutraal als het aan GroenLinks ligt. We hebben klimaatproblemen jarenlang doorgeschoven naar toekomstige generaties. Nu is het tijd om in te grijpen; juist wij jongeren hebben belang bij de toekomst van onze stad.
Een stad waar we onszelf kunnen zijn, ons kunnen ontplooien en verbonden voelen met andere Amsterdammers. Om te zorgen dat iedereen zich thuis voelt kiezen we voor een positieve aanpak. We investeren in broedplaatsen en creëren genoeg ruimte voor burgerparticipatie. Daarnaast pakken we racisme keihard aan, zodat de racisten van vandaag, morgen geen racisten meer zijn.

Politiek zit hem soms in kleine dingen en gaat ons allemaal aan. En met die kleine dingen kun je vaak grote verschillen maken.

Stem daarom 21 maart GroenLinks voor een groener, socialer en vrijer Amsterdam.

Lees hier het interview van Thiandi Grooff met de verschillende kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen.