‘Mijn jaar bij BLOK in vier woorden: verhalen, leerweg, verbinding, springplank’

Auteur: Sarah Borgerdijn Beeld: Mohammed Kentou in Opinie/Verandering

Na een jaar deel uitgemaakt te hebben van BLOK, verlaat voormalig schrijfster Sarah Borgerdijn de redactie. In haar laatste artikel maakt Sarah de balans op.

Verhalen

‘Van jongs af aan verslond ze boeken, nu schrijft Sarah zelf om te vertellen over de wereld om haar heen’, zo introduceerde ik mijzelf een jaar geleden op de website van BLOK. Toen ik tijdens één van mijn eerste redactievergaderingen ‘ja’ zei tegen het voorstel om over elk redactielid een introductiestukje te schrijven, wist ik niet dat dit het project was waar ik mij een halfjaar mee bezig zou houden. Het bleek een uitgelezen kans om de andere redactieleden te leren kennen. Tijdens korte gesprekjes vroeg ik hen naar hun interesses, dromen, en motivatie om deel uit te maken van BLOK. Aan mij de uitdaging om hun verhalen over te brengen in stukjes van minder dan 100 woorden.

Dit is precies wat ik het allerleukst vind aan schrijven: verhalen vertellen door middel van geschreven tekst. Soms zijn dat verhalen van andere mensen, die ik heb mogen interviewen. Soms zijn dat mijn eigen verhalen, gebaseerd op mijn ervaringen en ideeën.

Leerweg

Schrijven heb ik geleerd door deel uit te maken van jongerenredacties zoals BLOK. Wekelijks vergaderen, brainstormen over artikelen, mensen benaderen voor een interview, vragen opstellen, het interview afnemen en een interessant, informatief artikel schrijven: het was keer op keer een uitdaging, maar door veel te oefenen ging het mij steeds gemakkelijker af. Mede dankzij de tips van de eindredactie leerde ik mijn eigen teksten met andere ogen te bekijken. Praktische tips hielpen mij om mijn artikelen te verbeteren. Ik ben hierdoor niet alleen beter gaan schrijven, maar heb ook meer zelfvertrouwen gekregen.

Verbinding

Schrijven betekent niet alleen in je eentje op je kamer driftig op een toetsenbord tikken, maar vooral eropuit gaan, mensen ontmoeten. Tijdens mijn jaar bij BLOK heb ik fantastische mensen leren kennen. Dat gold in de eerste plaats voor de redactie. BLOK heeft een divers team, dat is haar grootste kracht. We ontmoetten elkaar tijdens de wekelijkse redactievergadering, waar de sfeer ontspannend, open en betrokken was. In de tweede plaats sprak ik mensen die ik interviewde, zoals de Afghaans-Nederlandse schrijver en rapper Massih Hutak ten tijde van de verkiezingen in 2017. BLOK bood mij daarnaast de kans om vanuit Marokko, waar ik vier maanden woonde, artikelen te schrijven over mijn leven daar. Zo was ik tijdens mijn jaar bij BLOK niet alleen redacteur, maar ook buitenlandcorrespondent.  

Springplank

Maar na een jaar lang deel uitgemaakt te hebben van BLOK, heb ik besloten de redactie te verlaten. De komende maanden doe ik namelijk onderzoek naar de beeldvorming over moslims in de Franse roman ‘Soumission’ van auteur Michel Houellebecq. Daarnaast hoop ik vanaf mei stage te lopen, al weet ik nog niet precies waar. Maar mijn aandacht gaat vooral uit naar mijn aanmelding voor de master ‘Journalistiek en Internationale betrekkingen’ in Parijs. Als ik word toegelaten, zal ik mij vanaf september twee jaar bezig houden met de studie van journalistiek, internationale politiek, Spaans en Arabisch. Mijn jaar bij BLOK was een opstapje naar een toekomst waarin ik hoop nog veel verhalen te vertellen.