Comic girl Izzi laat zich niet tegenhouden

Auteur: Isabella Ross Beeld: Isabelle Ross AKA Izzi in Een nieuw begin

BLOK-ker en illustrator Mohammed liet zich inspireren door de Amerikaanse comic artieste Izzi. Hij sprak met haar over haar nieuwe begin als comic artist. Lees hier haar persoonlijke verhaal!

Mijn fantasie was altijd groter dan ik. Ik wilde dingen creëren; verhalen verzinnen en deze uittekenen; andere realiteiten en levensverhalen, die een stem nodig hadden. Mijn geboorteplaats ligt in Alabama, een zuidelijke staat in de Verenigde Staten. De inwoners zijn redelijk vastgeroest en niet zo openminded en kunst wordt er niet speciaal gewaardeerd. De meeste kinderen van mijn leeftijd vonden me dan ook een beetje raar, en soms werd ik gepest omdat ik ‘in mijn eigen wereldje’ zat. Hoewel ik er mijn hele leven woonde, was de enige plek waar ik mij op mijn gemak voelde, mijn kamer ofwel mijn ‘bubbel’. Hier zijn mijn beste herinneringen ontstaan. Het verzinnen van verhalen en verdwijnen in werelden die alleen ik kon doorgronden.

In mijn tienerjaren ontdekte ik YouTube. Daar vond ik een online community waar anderen dezelfde interesse deelden, namelijk om verhalen en karakters te verzinnen. Ik beschouwde hen als een deel van mijn familie. Vanaf toen begon ik te experimenteren met het creëren van verhalen. Ik creëerde mijn stem, mijn Izzi stem.

Deze behoefte om ‘te creëren’ werd meer dan iets een simpel, leuk iets om te doen. Het werd een deel van wie ik was, een constante behoefte. Het was een vuur in mij dat niet gedoofd kon worden, en tot de dag van vandaag kan dat nog steeds niet. Toen ik 19 jaar werd verliet ik mijn geboorteplaats voor een van de ‘kunstzinnige’ steden in Amerika: Austin, Texas. In het eerste jaar in Texas heb ik mezelf toegewijd aan het verbeteren van mijn kunst en mezelf klaar te stomen om een meer publieke figuur te worden, dus niet iemand die achter te schermen staat. Ik wilde er mijn carrière van maken. Dit was een grote stap voor mij en ik heb harde lessen geleerd. Er waren zovele keren dat ik mijn portfolio’s en verhaalideeën instuurde voor open selectierondes voor kunstcollectieven of baantjes, die werden afgewezen. Ik moest deze afwijzingen veranderen van negatieve ervaringen naar een nog grotere reden om er hard voor te gaan en mijn werk te verbeteren, hun kritiek en advies ten harte nemende.

Er waren momenten waar ik echt mijn stem begon te vinden en te begrijpen wat mijn artiestalias was. Ik was niet simpelweg mijn geboortenaam als ik tekende…Ik was IZZI, een intense liefhebber van verhalen en karakters die echte problemen hadden, met emoties, levens die het waard waren om gelezen te worden…en ik deed het goed. Ik werd zelfverzekerder in mijn kunnen en begon mij meer te vormen als een voltijdartiest om voor uit te kijken. Het was aanvankelijk moeilijk om mijn naam als ‘comic artist’ te verspreiden. Er zijn zoveel getalenteerde artiesten op het web! Maar ik realiseerde me dat ik uit mijn schulp moest kruipen. Ik moest meer actief worden op online communities, fora en sociale media, en daarnaast ook mijn kunst ‘in het echt’ verkopen, en andere artiesten in levenden lijve ontmoeten. Dat heeft me enorm doen groeien. Mijn besluit om mijn geboorteplaats te verlaten is een belangrijk hoofdstuk in mijn leven geweest, om uiteindelijk te kunnen ontwikkelen tot een versie van mijzelf die ik wil zijn. Het is het waard geweest!

Check haar website! http://www.seamusandabbie.com/