Geen brood op de plank? Ga naar Assadaaka in de Indische Buurt

Auteur: Thiandi Grooff Beeld: Mohammed Kentou in Opinie

De Indische buurt herbergt veel mensen die elkaar actief helpen, individueel of als lid van een vereniging of community. Een zo’n vereniging is Assadaaka, wat het Arabische woord is voor vriendschap. Voor 5 euro per jaar mag je jezelf lid noemen. Heb je geen geld voor brood op de plank? Kom dan naar Palembangstraat 52, waar Assadaaka 3 jaar geleden haar broodproject gestart is. Thiandi ging op bezoek.

Assadaaka is een verzameling mensen in de Indische buurt die vrienden zijn of willen worden van elkaar. Ze helpen elkaar en anderen waar ze kunnen. ‘s Avonds zijn ze te vinden op Palembangstraat 52. Toen ik hier 3 jaar geleden op het Boniplein kwam wonen, waren zij de eerste club waar ik kennis mee maakte en waar ik mij meteen thuis voelde.

In het kwadrant tussen het spoor, tussen de Insulindeweg en de Molukkenstraat, heeft volgens cijfers van de gemeente 65 procent een minimum inkomen, en zeker als gezin met kinderen vaak geen geld voor brood op de plank of eten in de koelkast. Daarom bedacht Ahmed el Mesri, een van de voortrekkers van Assadaaka, het broodproject 3 jaar geleden. Ahmed zelf kwam in de jaren ‘60 als hippie naar Amsterdam vanuit Ceuta, de Spaanse kolonie in Marokko. Door een ongeluk raakte hij verlamd aan zijn benen, maar dat weerhoudt hem er niet van zich in te zetten voor anderen. Assadaaka helpt mensen die geen of niet voldoende ondersteuning krijgen van de overheid, of van familie of vrienden, en ook zichzelf nog niet kunnen redden.
Voor dit broodproject benaderde Assadaaka bakkers in Oost. Assadaaka krijg nu van verschillende bakkers brood. Het meeste komt van de bekende volkorenbroodbakker De Hartog van de Ruyschstraat. Er komen minimaal 500 gezinnen per week het brood halen, en elke avond minstens 200 gezinnen, ook op zaterdag en zondag. Het gaat vooral om vrouwen met kinderen en mensen met schulden, maar ook om de mensen van de taallessen of het lotgenotencontact voor mensen met ziektes of handicap. Op mijn vraag of dit soort hulp mensen uit de schulden brengt, antwoordt Ahmed: “Eerst proberen wij hun zorgen, over brood op de plank bijvoorbeeld, weg te nemen zodat ze tijd krijgen om na te denken over wat ze willen. Wij bieden ze aan vrijwilligerswerk te doen zodat ze hun netwerk uitbreiden en zo wellicht aan een betaalde baan komen. Ook zien ze dat het heel waardevol is hulp te geven. Daardoor herontdekken ze hun kracht. Door je netwerk te vergroten word je minder snel ziek, of als je ziek bent sneller beter.” En is er wel genoeg brood voor nieuwe mensen? Ahmed verzekert me van wel, “en anders halen we het uit de vriezer.” Dus heb je te weinig geld voor goed brood: elke avond van 6 tot 9 uur kan je terecht bij Assadaaka, Palembang straat 52. Na een korte stop in de zomervakantie gaan ze in september met nieuwe energie verder.