We moeten praten

Auteur: Fatima Jamai Beeld: Noud Verhave in In de Stad

“We moeten een gesprek voeren, een constructief gesprek”, zegt de speelster in paniek. BLOK-ker Fatima moet denken aan onze samenleving, onze samenleving waarin de afstand tussen de verschillende mensen steeds groter lijkt te worden. Het zijn zinnen uit de voorstelling van WAAG, een jongerenvoorstelling over twijfel en identiteit die op dit moment te zien is in Amsterdam. Fatima was erbij en schreef er onderstaand stuk over.

Pieken en dalen

Het is een regenachtige zaterdagavond. Samen met de andere BLOK-kers en andere geïnteresseerden wachten we in een tent op de voorstelling. Als ik het podium zie dan ben ik er meteen van overtuigd dat het niet alleen een prachtige avond zal worden, maar ook een avond vol herkenning. Het podium vormt een landschap waarin de pieken en dalen de waarden zijn die de spelers hechten aan verschillende thema’s. De verschillende thema’s zijn twijfel, waardigheid, gezien worden, doelloosheid, kwetsbaarheid, positiviteit, verantwoordelijkheid en gelijkheid. Daarnaast vormt het podium ook een expositie van het werk van niemand minder dan BLOK-illustrator Mohamed Kentou.

Twijfel

De voorstelling is begonnen en een zwetende speler, Lotte, staat voor me. “Gewoon doen!”, zegt Lotte hardop tegen haarzelf. Ik denk dat alle jongeren zich herkennen in Lotte. Dat gevoel, wanneer je denkt dat je eindelijk een besluit hebt genomen en dan toch weer overmeesterd wordt door twijfel. Alle andere spelers komen het podium op en roepen terwijl ze een Bollywood-achtige dans uitvoeren: “Gewoon doen!”. Ik voel me begrepen door Lotte en alle andere spelers. Zij laten me namelijk weten dat je mag twijfelen en dat het hoort bij het leven. Dit gevoel van erkenning wordt nog groter als een andere speler halverwege de voorstelling vertelt dat de spelers helemaal geen toneelstuk aan het spelen zijn, maar gewoon zichzelf zijn.

Gesprek

“We moeten een gesprek voeren, een constructief gesprek”, zegt een andere speler Andrea. Ze loopt net zo paniekerig als Lotte over het podium, roepend dat we moeten praten. Dit doet me denken aan onze samenleving, onze samenleving waarin de afstand tussen de verschillende mensen steeds groter lijkt te worden. Een gesprek zou veel problemen in de wereld kunnen oplossen.

Sartre

Tegen het einde van de voorstelling maakt een van de spelers een opmerking over identiteit: je daden bepalen wie je bent. Deze opmerking doet me denken aan de filosofie van de Franse Jean-Paul Sartre, voor wie ik een bijzondere plek heb in mijn hart. Volgens Sartre is de mens namelijk vrij om te bepalen wie hij wil zijn. Deze boodschap zou ik graag willen doorgeven aan alle andere jongeren: je bent wie je wil zijn!

WAAG is nog tot 29 september te zien in Amsterdam. Kijk voor meer informatie: http://movingartsproject.nl/waag/