Gedichten verbinden

Auteur: Thiandi Grooff in In de Stad

BLOK-ker Thiandi op het Poetry Festival in Nottingham, waar niet-praters laten zien dat ze prachtige gedichten kunnen schrijven.

Mina Minai uit Iran opent de avond op het Poetry Festival in Nottingham. Ze leest in het Farsi, haar Iraanse moedertaal, een gedicht over liefde en dromen. Daarna leest ze hetzelfde gedicht in het Engels, vertaald door haar Engelse vriendin Letitia. Dan leest Letitia haar gedicht in het Engels, wat Mina vervolgens voorleest in het Farsi. En steeds ook worden de gedichten vertolkt in expressieve doventaal door een doventolk. Vooral de doventolk vind ik fantastisch omdat ze het zo expressief doet. Muziek en video’s larderen soms de gedichten.

Ik ben in Nottingham omdat mijn dichtersclub, de Freedom Fighters van Quiet Riot, uitgenodigd is om de opening te verzorgen van het Poetry Festival Nottingham. Quiet Riot is een groep mensen die zoals ik niet kunnen praten, maar diep nadenken en hun gedachten typen. Door middel van gedichten en verhalen willen we verbinding maken met de pratende wereld. In Engeland lukt dat prima omdat gedichten maken en lezen erg belangrijk is op de Engelse school en ook een verplicht examenonderdeel. Toen ik daar op de middelbare school zat speelden we gedichten na in de klas; niet alleen Engelse gedichten, maar gedichten uit de hele wereld. Bijvoorbeeld over die vrouw die zou trouwen maar van wie de man wegliep toen hij het jawoord moest geven. Mijn klasgenoten maakten er een groot drama van! Al haalde je misschien geen hoge cijfers in de wiskunde, met gedichten kon je uitblinken.

Tijdens dit poetry festival in Nottingham merkte ik weer hoe verbindend het maken van gedichten werkt. Voor het meedoen aan een gedichtenworkshop of dichterskring word je meestal niet geselecteerd naar afkomst, religie, of handicap. Iedereen is nieuwsgierig naar je poëzie. Allerlei verschillende mensen droegen gedichten voor in allerlei talen. En vonden elkaar in hun liefde voor de poëzie.

Geïnspireerd door de goede samenwerking van het Freedoms Fighters Festival, vorig jaar samen met de Indische Buurt Communities georganiseerd in Amsterdam, zochten Quiet Riot-leden samenwerking met buurtgroepen en dichtersgroepen in Nottingham. Zodoende werden ze uitgenodigd het festival te openen, wat een groot succes werd. Bezoekers waren onder de indruk en zagen dat deze niet-praters prachtige gedichten kunnen schrijven. Volgend jaar zijn we met klem uitgenodigd weer te komen!