Massih Hutak: ‘Jongeren van Nederland, jullie bepalen de do’s en de dont’s. Stem!’

Auteur: Sarah Borgerdijn in Op het BLOK

Over twee weken kiest Nederland de Tweede Kamer. Ongeveer 800.000 jongeren mogen dit jaar voor de eerste keer stemmen. Rapper, schrijver en voormalig docent Massih Hutak weet nog dat hij op zijn 18e zijn eerste stempas kreeg.

Massih: “Het was het tweede moment, na het ophalen van mijn rijbewijs, dat ik me besefte: shit man, ik doe mee aan de grotemensenwereld.”

Toen Massih voor het eerst mocht stemmen, wist hij niet waarop. Zijn vader vertelde hem hij toch zijn stem moest uitbrengen. “Mijn vader zei dat ik als man altijd mijn verantwoordelijkheid moet nemen”, aldus Massih. “Hij zei: ‘Als ik niet de verantwoordelijkheid had genomen om te vluchten [uit Afghanistan], had jij nu niet de luxe gehad om te twijfelen’.”

En dat maakte indruk. Dit jaar stemt Massih niet alleen zelf, hij voert ook actie om andere jongeren naar de stembus te krijgen. Als reactie op de brief van Mark Rutte schreef Massih een brief gericht ‘aan alle jongeren van Nederland’. Vanaf vandaag lanceert hij video’s waarin hij in 1 minuut politieke thema’s zoals onderwijs en klimaat uitlegt. Op de avond voor de verkiezingen organiseert Massih een feest ter ere van de democratie, in de Tolhuistuin in Amsterdam. Jongeren zijn welkom met hun stembiljet en ID-kaart als toegangsbewijs.

“Hij zei: ‘Als ik niet de verantwoordelijkheid had genomen om te vluchten [uit Afghanistan], had jij nu niet de luxe gehad om te twijfelen’.”

Waarom willen jongeren wel feesten maar niet stemmen? Volgens Massih kennen ze de kracht van hun stem niet. “Jongeren denken dat er toch niet naar ze geluisterd wordt”, zegt hij. “Voor mij is dat een reden om in actie te komen, om juist wél te stemmen”. Massih vindt ook dat politici hun boodschap te weinig richten aan jongeren. “Politici maken reclame voor een 50+-electoraat. Als meer jongeren gaan stemmen, dan zullen politici hun boodschap aanpassen.”

Hebben jongeren het zo goed in Nederland dat ze lui zijn geworden? Massih: “Het recht om te mogen stemmen is iets om voor te blijven strijden. Met de luxe komt de verantwoordelijkheid. Nederland kan na de verkiezingen een heel ander land worden. Laten we nu actie ondernemen zodat we straks niet hoeven te demonstreren tegen een uitkomst die ons niet aanstaat.”

Zelf twijfelt Massih nog tussen twee partijen. Zijn gouden tip: maak een top drie van onderwerpen die je belangrijk vindt en kijk welke partijen hier het beste én het slechtste op scoren. Zo filter je partijen die niet bij jouw mening passen. “Voor mij is onderwijs het belangrijkst”, zegt Massih, “maar ook cultuur, werkgelegenheid, sport en klimaat.”

“Het recht om te mogen stemmen is iets om voor te blijven strijden. Met de luxe komt de verantwoordelijkheid.”

BLOK voert net als Massih actie om jongeren naar de stembus te krijgen. Bij #BLOK stemt #Ieder1 omdat wij geloven in de kracht van stemmen. Zien we jou op dinsdagavond 14 maart bij het feest in de Tolhuistuin? En de volgende ochtend fris en fruitig bij het stemlokaal? Tot dan!