Duisternis over Aleppo

Auteur: Thiandi Grooff in Opinie

Duisternis is gevallen over Aleppo, de oude stad in Syrië waar door de burgeroorlog hevig gevochten is en waar het regeringsleger, gesteund door Rusland, weer door de straten marcheert. Ik wil erover schrijven, maar kan dat niet.

Het is daar te erg. Kinderen dan wel hun ouders zijn er vermoord door allerlei partijen. Haar hele beschaving gaat eraan. Rusland ondersteunde de bombardementen van de regering om een machtspositie te verwerven in het Midden Oosten. Syrië is een speelbal in de mondiale politiek, net als Tibet, dat bezet werd door China om de groeiende invloed van de VS in Azië een tegenwicht te bieden. In Syrië wil Rusland (lees Poetin) een machtsbasis creëren tegenover de VS in Israël. Europa en de VS weten niet welke partij te steunen. Gelukkig konden heel wat Syriërs vluchten. En ook onze stad verrijken met hun talenten en ervaringen. 

Ik zou willen dat elk land zoveel beschaving heeft dat niemand meer de macht wil grijpen en iedereen samenwerkt. Dit is het oude idee van de Verenigde Naties, de club van landen die is opgericht na de Tweede Wereldoorlog om nieuwe oorlogen te voorkomen. Vrijwel elk land is er lid van, maar oorlogen zijn niet uitgeroeid. Moet ik nu denken dat het allemaal vergeefs is geweest? Wat moeten we doen om de gedachte van de Verenigde Naties weer sterk te laten worden? Syrische jongeren in Amsterdam blijven positief en vertellen mij dat ze straks, wie er ook wint, een positieve beweging zullen vormen waarin  ruimte is voor solidariteit en liefde. Ik hoop het met hen.