Jaika’s BLOK-brief

Auteur: Jaika Koot Beeld: Salma Mallouk in Op het BLOK

Dag leuk Amsterdam-Oost,

Hoe gaat het er vandaag mee? Een somber dagje, met dat vieze weer of niet?
Hoewel ik er eigenlijk ook wel van overtuigd ben dat de buurt vast weer is gekleurd door vele gebeurtenissen.

Ikzelf heb een ‘ik-hoef-lekker-niet-weg-uit-Oost dagje’. Zo eentje waarbij je vanaf de fiets al je buurtgenoten begroet (anoniem in Oost bestaat niet, net een dorp), je drie aanrijdingen in de Javastraat hebt weten te vermijden en je je vervolgens stort op de ‘super nacho’s’ van Bar Basquiat. Weet ik veel dat je die nacho’s nog niet eens met zijn tweetjes op krijgt… Nee, die doen hun naam wel eer aan.

Verderop, daar ergens waar ik woon, ligt er naar wat schijnt een goed gevulde to-do- lijst op mij te wachten. Maar Oost, je hebt mij weer verschrikkelijk opgehouden. In plaats van naar die to-do-lijst te gaan, heb ik je winkeltjes bekeken, rondgesnuffeld in vijf verschillende toko’s en ben ik weer veel te lang bij mijn gezellige vijfenvijftig-plus- conditietrainingles blijven hangen. En voor ik het wist, droomde ik ook nog weg naar het Winterfest hier binnenkort op het Javaplantsoen. Dit moet er nog gebeuren, dat kan ik nog wel even checken, oh, hey, even bijkletsen met de organisatoren die ik weer per toeval tegenkwam.

Nee, jij houdt ook nooit op met mij te vermaken, op te houden en van de een naar de andere plek toe te trekken. Ontzettend frustrerend, tijd te kort in overvloed. Maar misschien is dat ook wel waarom jij Oost, jij en geen enkel ander stadsdeel, toch écht mijn plek bent. Ik waardeer je, echt waar. Al ruim drieëntwintig jaar, bedenk ik mij (zij de vierentwintig jarige).

Laten we snel weer van elkaar horen!

Liefs van je eigen BLOK-oosterling,

Jaika