Je suis un(e) marocain(e)

Auteur: Fatima Jamai Beeld: (C) Vera Duivenvoorden in Opinie

Het is 9 december 2016 en de rechter zal vandaag de uitspraak doen dat Geert Wilders schuldig is bevonden aan belediging en aanzetten tot discriminatie. BLOK-ker Fatima stelt dat we ons allemaal zouden moeten uitspreken tegen deze politicus. Je suis une marocaine!

Het is elf uur, mijn werkgroep zit erop als ik de gemiste oproepen van Corina Duijndam – ‘mijn schrijfmentor’ – zie. Uit haar Whatsapp-berichtje kan ik opmaken waar de belletjes over gaan: ‘Faat! Radio 1 wil je op de radio! Bel me even!’. Het enige wat er door me heen gaat is: ‘Ik heb geen beltegoed’.
Wachtend op het belletje van Radio 1 lees ik het stuk in Trouw. Hierin werd me gevraagd hoe ik terugkijk op het proces Wilders. Vooral de vragen ‘Wordt hij [Geert Wilder] terecht vervolgd?’ en ‘Is er een Marokkanenprobleem?’ zouden die avond ook terugkomen in de Radio 1-uitzending.
In de radio-uitzending vertelt Joram van Klaveren dat hij een wetsvoorstel heeft ingediend dat uitspraken als die van Wilders mogelijk maakt. Van Klaveren wil twee bepalingen uit de wet schrappen: 137c en 137d die het volk respectievelijk beschermen tegen groepsbelediging en aanzetten tot discriminatie. Dus omdat er Nederlandse jongens met een Marokkaans komaf actief zijn in het criminele circuit mag Wilders roepen dat hij minder Marokkanen wil. Sandra Dijkstra zit ook in de uitzending. Zij is ‘fan’ van Wilders – in haar eigen woorden. Volgens haar veroorzaakt de Marokkaanse cultuur de ellende. Niet alleen de etterbak die Boef heet moet terug naar het voor hem onbekende Marokko, maar ook ik zou terug moeten naar het land van Mohammed Choukri. Ik ben namelijk geen Nederlander, maar een ‘medelander’ volgens haar. Ik ga nergens heen, want ik zie mezelf als een Nederlander. Een met een Marokkaans achtergrond. Maar helaas zien de media en de politiek mij niet zo.
Wilders is er helemaal niet op uit om de problemen binnen onze samenleving op te lossen; die problemen bieden hem juist de mogelijkheid om ons land te polariseren. Hij gebruikt de Nederlandse criminelen met een Marokkaans achtergrond om zijn intolerante ideeën de wereld in te gooien. Ik denk zelfs dat deze politieke partij zou sterven als deze groep criminelen, die de voedbare grond vormt van de PVV, zou stoppen crimineel te zijn. De wetsbepalingen die Joram van Klaveren wil schrappen bestaan juist om de ziekteverwekkers binnen de samenleving te bestrijden. Het gaat om de mensen die weigeren hun verantwoordelijkheid te nemen die samengaat met vrijheid. ‘(…) notre responsabilité est beaucoup plus grande que nous ne pourrions le supposer (…)’ schrijft de existentialistische filosoof Jean-Paul Sartre. Dit is slechts een enkele zin uit zijn boek L’Existentialisme est un Humanisme waarin hij uitlegt dat de mens volkomen vrij is. Maar deze vrijheid neemt verantwoordelijkheid met zich mee. En het is wel duidelijk dat Geert Wilders daar niet mee om kan gaan. Hij had in plaats van zich zo misselijkmakend op te stellen tegenover onze rechtsstaat ook zijn excuses kunnen aanbieden voor zijn ‘willen jullie meer of minder Marokkanen’-uitspraak.
Jarenlang heeft iedereen geroepen dat Wilders knettergek is en vooral dat je hem niet serieus moet nemen. Maar dat moeten we juist wel. Iedereen die vrijheid en gelijkheid hoog in het vaandel heeft zitten, zou zich moeten uit spreken tegen de uitspraak van deze man. ‘Je suis un(e) marocain(e)’, daar is helemaal niets paradoxaals aan! Riepen we allemaal niet massaal ‘Je suis Charlie’ als symbool van verzet tegen de aanslag op de vrijheid van meningsuiting binnen de kunst? Riepen we niet ‘Je suis Mohsin’ om ons uit te spreken tegen terrorisme? Wij zouden ons ook allemaal moeten uitspreken tegen deze politicus. Sandra en Joram, jullie hadden moeten zeggen dat als Fatima weg moet jullie ook gaan. Het is niet te laat. Je suis une marocaine!