Een kinderboekenweekgeschenk (over en) voor alle kinderen

Auteur: Fatima Jamai Beeld: Mohammed Kentou in Opinie

De Kinderboekenweek (2016) zit er weer op. Dit jaar heeft niemand minder dan Dolf Verroen het Kinderboekenweekgeschenk geschreven. Het verhaal speelt zich af tijdens een belangrijke periode van de Nederlandse geschiedenis, namelijk de Tweede Wereldoorlog. Maar is er niet al genoeg geschreven over deze periode? Ik had veel liever gezien dat het Kinderboekenweekgeschenk zich zou focussen op één van de ontelbare hedendaagse problemen.

Dolf Verroen beschrijft in de semi-autobiografische Oorlog en vriendschap het leven van Joop. Deze schattige en sterke jongen groeit op tijdens de Tweede Wereldoorlog. De familie beleeft de oorlog vanuit een bijzonder perspectief. Zo vangt het gezin onderduikers heel warm op, en daarnaast lijkt het gezin, inclusief de jonge Joop, zichzelf niet te verliezen in haat jegens de NSB’ers of de bezetter. Ook Joop lijkt zich weinig aan te trekken van de grote verschillen tussen hemzelf en zijn diverse vriendengroep die bestaat uit joodse kindjes en het kroost van NSB’ers. “Ik ben nog steeds je vriend”, zegt Joop hardop tegen zijn afwezige vriend Kees (NSB’er).

Tijdens het lezen van dit Kinderboekenweekgeschenk vroeg ik mij af waarom de organisatie van de Kinderboekenweek dit jaar niet voor het thema diversiteit, of eigenlijk moet ik zeggen inclusie van verschillende kindjes, heeft gekozen. Vluchtelingenkinderen, kinderen met een kleurtje, kinderen met twee papa’s of mama’s, kinderen die vinden dat ze in een ander lichaam zijn geboren; dit zijn allemaal voorbeelden uit de huidige samenleving. En op een school in een van de grote Nederlandse steden is de kans groot dat al deze kinderen bij elkaar in de klas zitten. Hoe mooi zou het zijn als een Kinderboekenweekgeschenk de huidige samenleving en hedendaagse problemen van kinderen uit het hier en het nu behandelt.