Waar was Ieder1?

Auteur: Jaika Koot Beeld: Ruchendel Groenfelt in Opinie

Waar is Ieder1?

“Je moet je als blanke niet mengen in een discussie tussen donkere mensen.” Het was een opmerking van een kennis aan de hand van een gesprek over discriminatie. “Wie maakt er nou eigenlijk onderscheid?!”, merkte ik hardop op. Ik liet een stel verbaasde gezichten achter. Hetzelfde spanningsveld herken ik bij de nieuwe beweging Ieder1: het waren veel ‘witte’ gezichten die ik zag tijdens de parade voor Ieder1, voor diversiteit, tegen discriminatie. Ik sta achter de boodschap, maar vraag me tegelijk af: was ‘iedereen’ er wel vertegenwoordigd?

Zondag 25 september was het de dag van iedereen, de dag van heel Nederland. Beweging ‘Ieder1’ had zich wekenlang voorbereid op het lopen van een parade waar de maximale diversiteit van Nederland werd gerepresenteerd. Dat was in ieder geval de insteek: Samen de straat op, laten zien dat we inclusief zijn, we niet aan uitsluiten doen. Een dosis vol van positiviteit en misschien nog wel meer van begrip. ‘Samen werken aan een nog mooier Nederland, voor iedereen en met iedereen’, zoals de beschrijving van de organisatie zelf duidt.

Verbazingwekkend was de opkomst. Maar liefst achtduizend mensen verzamelden zich zondag om mee te wandelen. Vertrek vanaf het ArenA Park in de Bijlmer met als eindpunt het Museumplein in hartje Amsterdam Zuid. Ironisch, een wandeling van een van de meest multiculturele buurten van Amsterdam naar een stadsdeel waar voornamelijk ‘blank’ woont. Opzet of toeval?

Minstens zo verbaasd waren mijn vrienden en ik over, om in hokjes termen te spreken, de ‘soort’ opkomst aan mensen. Bron NU.nl vermeldt op 24 april 2015 dat Nederland tweehonderd nationaliteiten telt, maar tijdens de parade van ‘Ieder1’ was maar een klein deel van al deze nationaliteiten vertegenwoordigd. Verbaast het u als ik zeg dat dat voornamelijk de autochtone Nederlanders waren?

En daar ontstaat de tweestrijd. Of in ieder geval, bij mij. Wat laat ‘Ieder1’ nou eigenlijk zien?
Ik ben standvastig, maar tegelijkertijd ook verward. Ik vind de beweging mooi, de sfeer die wordt geproefd saamhorig en sta overal honderd procent achter. Tegelijkertijd heb ik vraagtekens. Net zoals collega BLOK-ker Mouaad; hij vraagt zich af waar overig Nederland was? Staan zij hier niet achter, of misschien juist wel maar zien ze de manier waarop graag anders?

Het laat ons, en heel nieuwsberichtend Nederland, achter met gemengde gevoelens. Prachtig wat we zondag neergezet hebben, een kleine domper dat zeker niet heel Nederland in al zijn mooie facetten weerspiegeld werd. Hoe kan dat een wellicht volgende keer anders? Hoe ontstaat er nog meer inclusiviteit? En nog één prangende, laatste vraag: wat is het vervolg na zondag?